אדם שץ – תזונאי
תערובת המטילות מכילה 50-60% גרעינים (תירס וחיטה). לגרעינים, כמו לרוב הזרעים בטבע, יש קליפה חזקה שעמידה בפני פגעי מזג האוויר, ולעיתים קרובות גם עמידות בפני פגעי מערכת עיכול, כך שהזרע יוכל לצאת בשלמותו ולנבוט עם בוא הגשמים.
כדי לאפשר עיכול מרבי של תכולת הגרעינים במעי העוף, יש לוודא שבירה של הגרעינים שתפגע בקליפתם.
ישנן שתי דרכים מקובלות לטיפול בגרעינים לפני ערבול התערובת:
1. גריסה עד דק (קמח) במגרסת פטישים. משמשת ליצור תערובות שעוברות מכבש (כופתיות או פירורים).
2. שבירה גסה של הגרעין, במלחצת גלילים, לחלקים גדולים. משמשת ליצור תערובות קמחיות לחוצות.
המלצות המטפחים הן חד משמעיות. לפי חברת לוהמן - "יש להזין את המטילות בתערובת קמחית לחוצה, עם ערכים תזונתיים מלאים" (1).
ישנן מספר סיבות להמלצות הנחרצות של המטפחים:
לגודל חלקיקי הגרעינים במנה יש השפעה על התפתחות מערכת העיכול. חלקיקים גסים של גרעינים במזון יגרמו להתפתחות של מערכת עיכול ארוכה יותר, וקיבת שרירים חזקה יותר. מזון גרוס גס שוהה זמן ארוך יותר בקורקבן לצורך טחינה, לפני מעבר למעי הדק. תנועת המזון במעי איטית יותר ומאפשרת נעכלות טובה יותר של מרכיבי המנה (2)
חלקיקי מזון גסים מגבירים את הפריסטלטיקה ההפוכה שבין הקורקבן לקיבת הבלוטות, מגביר הפרשת חומצת מלח בקיבת הבלוטות ומוריד את רמת החומציות ((pH בקיבת השרירים, הדבר מסייע לנטרול פתוגניים, כגון סלמונלה וקלוסטרידיום, לפני מעבר המזון למעי הדק (3).
תהליך ייצור הקליפה הסידנית של הביצה אורך כ-12 שעות ומסתיים כשעתיים עד שעתיים וחצי לפני ההטלה עצמה, למעשה בכל שעות החשיכה. בשעות אלה יש דרישה מוגברת לסידן, ניצול סידן מהמזון ופחות סידן מהשלד, יאפשר עונת הטלה ארוכה יותר, וקליפת ביצה חזקה יותר. ייצור תערובות לחוצות מאפשר שימוש מוגבר בסידנית גרגרית גסה. אבני הסידנית הגסה נמסים לאט יותר מהסידנית הדקה ומשחררים סידן באופן איטי יותר וארוך יותר לתוך הלילה. התוצאה היא – קליפת ביצה חזקה יותר ועונת הטלה ארוכה יותר.
בסיכום עבודתם של המילטון וחוב' נכתב – "לתצורת המזון (קמחית מול פירורים או כופתיות) יש השפעה גדולה יותר על ביצועי המטילות, מגודל חלקיקי המזון. ביצועי ייצור הביצים וההכנסה הכספית הטובים ביותר, נצפו בתרנגולות שהוזנו בתערובת קמחית" (4).
מקורות:
1. Lohman Tierzucht-management guide, nutrition, general, page 13
2. Hy line Int. Feed granulometry and the importance of feed particle size in layers
3. Effects of Diet Particle Size on Poultry Performance, July 2, 2021 Wilmer Pacheco, Joseph Gulizia, and Isaac Vargas
4. Effects of ingredient particle size and feed form on the performance of Leghorn hens - R. M. G. Hamilton and F. G. Proudfoot - Research Centre, Agriculture and Agri-Food Canada, Kentvitte, Nova Scotra, Canada B4N 1J5. Contribution no' 2129, received 7 June 1994, accepted 31 october 1994.
Comments